România a avut o creștere economică de peste 5%. Comisia Europeană afirmă contrariul: o încetinire în 2022 din cauza inflației

de: Vasile Mirabela
17 05. 2022

Institutul Național de Statistică (INS) menționează că țara noastră a atins o creștere economică de 5,2%, în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior. De altfel, Comisia Europeană spune că România va suferi o încetinire a creșterii economice în acest an, din cauza inflației, cu 2,6%.

Creștere economică, în țara noastră. Anunțul făcut de INS

Pe de altă parte, PIB-ul are o creștere de 6,5% față de perioada similară a anului trecut, atât pe seria brută, cât și pe cea sezonieră.

Chiar dacă există o inflație ridicată (cu care se corectează creșterea economică), țara noastră a dobândit o creștere economică destul de mare în primul trimestru din 2022, potrivit Institutului Național de Statistică (INSSE). Însă această creștere este explicată parțial de corecțiile de date făcute de INSSE pentru anul 2021, dar și pentru anul 2020.

Astfel, specialiștii au micșorat creșterea lunară anunțată inițial de +1,9% la doar +1,1%, în timp ce pe trimestrele III și IV din 2021 aceștia au modificat evoluția lunară de la +0,4% la -2,9%, și, respectiv, de la -0,1% la +1%. O astfel de schimbare implică o creștere a PIB T1 din 2022 de cel puțin +1,5% numai din schimbarea bazei de raportare (PIB pe T4 din 2021).

Mugur Isărescu încearcă să liniștească populația și spune că țara noastră nu mai ocupă primul loc în ceea ce privește creșterea inflației. Astfel, există opt țări care ne-au luat-o înainte, chiar și din zona euro.

„Dacă ne consolează cu ceva, România nu mai e pe locul 1 la inflație în UE, avem 7 – 8 țări înaintea noastră, inclusiv țări din zona euro. Țările din zona baltică – acolo inflația este semnificativ mai mare. Apoi Cehia, în mod curios Olanda. Avem și Bulgaria cu inflație mai mare, ei n-au deficitele fiscale pe care le are România.

Nici Germania vestită pentru fobia pe care o are la inflație nu stă mai bine. Sunt datele din indicele armonizat al prețurilor de consum pentru țările europene. Suntem după o perioadă în care inflația a fost foarte scăzută și cu creștere economică joasă cam opt ani de zile în Europa.

Din 2013 – 2014, zona euro a avut dobânzi apropiate de zero sau negative, deși periodic au fost mici rate de inflație. Niciodată peste 2%, asta explică de ce până în toamnă, spre ianuarie 2022, în Europa se considera că acest episod de inflație e tranzitoriu. Recent BCE și-a făcut mea culpa, spunând că a greșit și că inflația nu e tranzitorie. Inflația e o discuție mai mult sau mai puțin teoretică. În ultima perioadă, electricitatea, gazele naturale, combustibilii au avut contribuții esențiale la inflație, începând din vara anului trecut.

Dacă nu ar fi fost schemele de compensare, indicele prețurilor de consum ar fi fost mult mai mare. Acum avem 14%, altfel, în aprilie ar fi fost aproape 20%”, a declarat Mugur Isărescu.